0

Je winkelwagen is leeg

10 Tips om ergonomisch thuis te werken 

21 april, 2021 4 min leestijd

10 Tips om ergonomisch thuis te werken 

Het is een snel gemaakte fout. Je installeert je thuis achter de keukentafel en gaat aan de slag met je werk. Net als veel andere mensen heb je nog niet de ideale werkplek voor jezelf thuis kunnen creëren. Je moet nog zoeken naar je perfecte werkplek in huis. De keukentafel is wel zo handig, maar na een tijdje krijg je toch last van rugklachten. De oplossing is om de ergonomie van je thuiswerkplek eens onder de loep te nemen.

" Om dit te doen heb ik 10 tips voor je die je mogelijk verder kunnen helpen om een gezonde ergonomische thuiswerkplek voor jezelf in te richten." 

Het belangrijkste is dat je echt ontspannen zit. Omdat je dit zeker een aantal uren per dag vol moet kunnen houden. 

Ergonomische werkhouding

Ergonomisch gebruik van muis en toetsenbord

Werk je op een laptop? Gebruik dan bij voorkeur ook een los toetsenbord en een losse muis. Hiermee bevordert u een juiste werkhouding. Leg je toetsenbord en muis recht voor je. Dichtbij je lichaam. Zo kunt u in een rechte houding werken.

Zo gebruik je je muis op een juiste manier

Leg uw en muis recht voor je, dichtbij jouw lichaam. Zo kan je in een rechte houding werken. Werk je met een laptop? Gebruik dan bij voorkeur ook een los toetsenbord en een losse muis. Hiermee bevordert u een juiste werkhouding.

Kies de juiste hoogte van je bureau

De bovenkant van het bureaublad moet aansluiten bij de hoogte van de ingestelde armsteunen. Is uw bureau niet in hoogte instelbaar? Stel dan uw stoel hoger in en leg een verhoging op de grond waarop u uw voeten kunt plaatsen. Dit kan een voetensteun zijn, of een dik kussen of een paar boeken.

Kies een goede stoel voor jezelf uit 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat betreft de hoogte: Zet je voeten plat op de grond en zorg ervoor dat de hoek tussen uw boven- en onderbeen ongeveer 90-100 graden is.Dan de zitdiepte: zorg dat er ongeveer 5 cm ruimte (3 vingers breed) zit tussen de voorkant van de zitting en je knieholte. Gebruik dus je hele stoel.

" Een goede stoel is het halve werk" 

Dan gaan we naar de hoogte van je rugleuning: laat de bolling van de rugleuning aansluiten op de holling van uw rug. De Hoogte van je armsteunen: laat je armen langs de armsteunen hangen en zorg ervoor dat uw schouders ontspannen zijn. Breng uw onderarmen in 90 graden omhoog. Dat is de juiste hoogte voor de armsteunen.

Zo bereik je een ergonomische werkhoogte 

Kan je niet direct de juiste hoogte bereiken om recht te kunnen werken? Zet je laptop op een verhoger. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een stapel boeken gebruiken. Leg zo nodig een kussen of een andere verhoging op de grond. Zo kunt u uw voeten hoger plaatsen.

 Vermijd teveel licht op je beeldscherm

Je oog wil ook wat, zet daarom bij voorkeur de laptop haaks op het raam. Dit voorkomt reflecties of hinder van het kijken naar het raam.

 Zorg voor een groot scherm

Het is niet fijn als je aan het werk bent op een te klein beeldscherm. Dan verlies je vaak het overzicht en heb je de neiging om met je ogen te gaan knijpen. Gebruik je een laptop met een klein scherm, schaf dan een tweede scherm aan zodat je gemakkelijk je programma’s kunt gebruiken die je nodig hebt. Je zult zien dat dit ook sneller zal werken. 

Zorg voor een ruime werkplek

Zorg dat je ruimte om je heen hebt om je af en toe te kunnen uitrekken. Maar ook dat je gemakkelijk nog je kopje koffie naast je neer kunt zetten. Dat geeft comfort, en draagt bij een ontspannen houding. 

De gevaren van het werken achter de laptop

Werk je met een laptop, dan is het grootste gevaar dat je voorover gebogen gaat zitten en jezelf dubbelvouwt achter het scherm.

" Toch maar de laptophouder aanschaffen" 

Een eenvoudige oplossing is om je laptop in een  laptophouder te plaatsen of op een stapel boeken. De laptop staat nu wat hoger, waardoor je nekklachten voorkomt. Je zal zien dat dit een stuk comfortabeler werkt. 

Zorg voor beweging

Als je aan het werk bent zit je al snel in een flow waardoor je de tijd vergeet. Zonder dat je het door hebt zit je uren achter elkaar stil. Dit is funest voor je lichaam.

"Probeer om de 40 minuten even te bewegen" 

Probeer om de 40 minuten even te bewegen. Sta op en schenk voor jezelf een glas water in. Dus geen waterkannen op je bureau neerzetten. Als je gebeld wordt sta dan op, dat scheelt ook al. Dan is het ook slim om een staand bureau in te richten voor jezelf. 

Kan je deze tips allemaal in een keer opvolgen. Dat is prima, maar je kunt het ook in stapjes doen. Probeer eerst te verhogen met boeken en kussens, en als je je ideale plek hebt gevonden in huis, schaf dan wat degelijks aan. Het is hoe dan ook een oplossing voor je rug en nekklachten. Daarnaast voorkom je deze in de toekomst.

Een oplossing die ik kan geven is het wandbureau van Tiny desk

Een oplossing die ik kan geven is het wandbureau van Tiny desk. Hiermee kan je heel gemakkelijk een bureautje creëren op elk gewenste hoogte. Wil je  een sta bureau? Dan hang je de Tiny Desk wat hoger op. Wil je gewoon comfortabel zitten, hang hem dan slim op. Zodat je in ieder geval recht zit. Bijkomend voordeel is dat de Tiny Desk opklapbaar is, en dus ook ruimtebesparend. Zo behoud je de scheiding tussen werken en leven. 

Bronnen
Prettig en gezond thuiswerken tijdens de corona-uitbraak: een overzicht  https://www.arboned.nl/nieuws/corona-tips-thuiswerken
Tips voor een perfecte thuiswerkplekhttps://www.health2work.nl/blog/hoe-richt-je-de-perfecte-thuiswerkplek-in 
Ministerie van binnelandsezakenhttps://www.p-direkt.nl/onderwerpen/informatie-maatregelen-coronavirus/tips-voor-thuiswerken